Coś pysznego. Sprawdza się zarówno w gorące dni jak i chłodne zimowe wieczory. Pyszna, szybka i sycąca. Czego chcieć więcej?;)
Uwaga! Dla mięsożerców!
Potrzebne będą:
-1 duża cebula;
-1 papryka (najlepiej czerwona);
-1 puszka pomidorów bez skórki;
-1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego (używałam włocławskiego 30%);
-1 opakowanie mięsa mielonego (ok. pół kg, może być więcej albo mniej ;)), najlepiej wołowego, wieprzowego lub indyczego, nie polecam kurczaka, jest za delikatny do tej zupy;
-trochę startego sera (takiego który łatwo się topi - u mnie gouda);
-opakowanie serowych (lub "bezsmakowych") nachosów;
-przyprawa taco (lub dowolna mieszanka przypraw, według upodobań) + sól i pieprz;
Uwaga nr 2! Nie jestem mistrzem robienia zdjęć jedzenia ;)
1. Podsmażamy cebulę z papryką.
Smażymy aż cebulka lekko zmieni kolor :)
2. Przyprawiamy. Według upodobań. Użyłam takiej przyprawy:
3.Dodajemy mięsko. Podsmażamy (żeby nie było surowe), próbujemy i ewentualnie doprawiamy bardziej :).
4.Dodajemy pomidory (mogą być krojone lub nie, polecam krojone ;)) i cały słoiczek koncentratu.
5.Przykrywamy i gotujemy tak długo aż się wszystko ze sobą złączy i zredukuje! Konsystencja powinna być jak coś pomiędzy sosem do spaghetti a pomidorówką :D. Średnio gęste. Od czasu do czasu mieszamy.
6. Przygotowujemy miseczkę/talerz. Na dno nasypujemy pokruszone nachosy. Tak z garść :D lub dwie!
7. Nalewamy naszą zupę i posypujemy serem. Nie za dużo nie za mało :)
8. Gotoweee~~ Można jeść ;)
Polecam ser zetrzeć na tych grubszych oczkach :D, choć tak nie jest źle.
Smacznego :))
Pozdrawiam i zapraszam na moje Urodzinowe Rozdanie! :)
Mniam! Aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuń